De 5 meest verhandelde cryptomunten in het begin van 2022

Cryptocurrency heeft reeds een lange en bewogen weg afgelegd sinds het bescheiden begin anno 2008-2009, toen Bitcoin voor het eerst opdook in een obscure hoek van het internet.

Waar de eerste cryptomunt toen slechts een fractie van een cent waard was en alleen gebruikt werd om wat leuke dingen online te doen (of voor een pizza te betalen), is die vandaag de dag uitgegroeid tot een globale gigant op het vlak van investeren én online internationaal betalen.

En in de nasleep van de populariteit van Bitcoin zijn er geleidelijk aan steeds meer andere cryptomunten (altcoins) op de markt gekomen. Grote namen zijn Ethereum, Tether en Dogecoin.

Op dit moment zijn er ettelijke honderden verschillende altcoins, allemaal met ludieke namen en vrij verschillende achtergronden. Denk aan Ripple, dat werd ontwikkeld om dé standaard in de industrie te worden op het vlak van snel en goedkoop betalen, of Dogecoin dat gewoon een “grap” was die snel uitgroeide tot een globaal fenomeen.

Als beginnende belegger is het door deze overdaad niet altijd makkelijk om door de bomen het bos te blijven zien. 

Waarin kan je best beleggen, wat is wijsheid, waar blijf je best van weg?

Wanneer stap je best in de markt, en wat is het beste moment om je cryptocurrencies te verkopen?

In dit artikel geven we je de 5 meest verhandelde cryptomunten in het eerste kwartaal van 2022.

Deze top 5 is gebaseerd op het dagelijkse volume in miljarden Amerikaanse dollars.

Op basis hiervan krijg je toch een accuraat idee van welke munten het goed doen op dit moment, en waar de meeste interesse ligt.

Let op! Zelfs als je weet in welke munten je gaat investeren, is het nog altijd belangrijk dat je goed onderzoek doet. Kijk naar welke crypto broker het best bij jouw verwachtingen past, wat jouw beleggingsstrategie zal zijn, hoeveel kapitaal je beschikbaar hebt, enzovoort.

 

  • Tether (USDT)

 

De absolute nummer 1 in deze lijst is de “stablecoin” Tether (USDT). 

Tether hangt vast aan de waarde van de Amerikaanse dollar, en in theorie kan je 1 Tether dus altijd verkopen voor 1 dollar. 

Maar de reden waarom Tether veruit de meest verhandelde munt ter wereld is (met een dagelijks volume van 75 miljard USD, meer dan dubbel zoveel als de 2e plaats), is omdat men USDT vaak gebruikt als “middelman” bij het handelen in cryptomunten.

Het is een soort medium dat handelaren gebruiken om één cryptomunt om te wisselen voor een andere, wat erg populair is bij day-trading.

Als je bijvoorbeeld SHIB (Shiba Inu) wil kopen met jouw voorraad XRP (Ripple), zal dat niet altijd rechtstreeks gaan. Je zou je XRP dan eerst moeten verkopen (bijvoorbeeld voor euro’s of dollars), en met dat geld dan SHIB aankopen.

Tether maakt dit eenvoudiger, want je kan dit gewoon via de meeste crypto-exchanges regelen.

Dit gaat een pak sneller en goedkoper dan de traditionele manier. 

Daarnaast is Tether ook een gewild goed voor investeerders omdat het zo stabiel is, ten opzichte van andere altcoins. 

 

  • Bitcoin (BTC)

 

Het is wellicht geen verrassing dat Bitcoin één van de meest verhandelde cryptomunten ter wereld is, want het blijft een zeer populaire investering.

De evolutie van Bitcoin is vrij woelig verlopen, met sterke pieken en dalen, maar op lange termijn zien we wel een extreme toename in waarde sinds het ontstaan.

Op moment van schrijven schommelt de prijs rond de €30.000 per stuk, wat het veruit de duurste cryptomunt maakt.

Omdat het de oudste cryptomunt is en zijn standvastigheid al meermaals heeft bewezen, is het ook een van de meest “veilige” munten om in te investeren op lange termijn.

Dagelijks wordt er maar liefst 31 miljard USD in Bitcoin verhandeld, een enorme som.

Een andere reden waarom er zoveel in Bitcoin wordt gehandeld is omdat het net zoals Tether vaak gebruikt wordt als medium om de ene cryptomunt om te ruilen voor de andere.

Je verkoopt je SOL (Solana) dan bijvoorbeeld voor wat BTC, en die BTC ruil je dan om voor welke munt je dan ook wenst.

 

  • Ethereum (ETH)

 

Als Bitcoin het “goud” van de cryptowereld is, kunnen we stellen dat Ethereum het zilver is.

Ethereum is veel meer dan zomaar een cryptomunt, want het platform is, net als Bitcoin, gebouwd op blockchain technologie en richt zich op het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties op het netwerk.

De cryptomunt van het systeem heet ETH, en dagelijk wordt er meer dan 16 miljard USD in verhandeld.

Als je naar de grafiek van Bitcoin en Ethereum kijkt, valt het meteen op dat Ethereum de koers van Bitcoin over het algemeen volgt.

Doet Bitcoin het goed, dan stijgt Ethereum ook in waarde.

Op het vlak van percentuele prijstoename doet Ethereum het zelfs beter dan Bitcoin!

Het is een gevestigde waarde op de markt, en dat maakt het natuurlijk ook een gegeerd goed voor investeerders.

 

  • Binance USD (BUSD)

 

Op de 4e plaats krijgen we een cryptomunt die je misschien niet had verwacht, want Binance USD is bijlange niet zo bekend als Bitcoin en Ethereum.

BUSD is opnieuw een stablecoin (zoals Tether) die zich vastklemt aan de Amerikaanse dollar aan een 1-1 ratio. De munt werd uitgegeven door ’s werelds grootste crypto broker Binance, en wordt zelfs gereguleerd door het New York State Department of Financial Services.

Binance USD probeert de (relatieve) stabiliteit van de dollar te combineren met de revolutionaire blockchain technologie, en kan gezien worden als “digitaal fiatgeld”.

Deze cryptomunt bestaat nog geen 3 jaar, maar doet het met een dagelijks verhandeld volume van net geen 6 miljard USD zeker niet slecht.

 

  • Bitcoin Cash (BCH)

 

Tot slot komen we bij Bitcoin Cash, een cryptomunt die, zoals de naam al doet vermoeden, gelinkt is aan Bitcoin.

BCH bestaat al sinds 2017 en kwam tot stand door een cryptovork van Bitcoin, met als doel om de grootte van de blokjes in de blockchain te vergroten. Hierdoor kunnen er in theorie meer transacties tegelijk worden doorgevoerd, en kan het netwerk beter schalen.

In 2018 kwam er opnieuw een vork en werd de munt opgedeeld in Bitcoin Cash ABC en Bitcoin Cash SV. Die eerste is wat we nu als “Bitcoin Cash” bestempelen.

Je kan deze altcoin dus zien als het kleine broertje van Bitcoin, met hetzelfde onderliggende concept en dezelfde basis technologie. 

Met een dagelijks verhandeld volume van net geen 5 miljard USD heeft het nog een lange weg te gaan voor het even populair zal worden als grote broer Bitcoin, maar het potentieel is er zeker.

Zo, dat waren de 5 meest verhandelde cryptomunten in het eerste kwartaal van 2022.

Voor we afsluiten geven we je nog enkele eervolle vermeldingen, nummer 6 tot en met 15 in deze lijst: 

  • USD Coin (USDC) – 3,86 miljard USD
  • Terra (LUNA) – 2,91 miljard USD
  • Waves (WAVES) – 2,91 miljard USD
  • Solana (SOL) – 2,64 miljard USD
  • Binance Coin (BNB) – 2,33 miljard USD
  • Dogecoin (DOGE) – 2,11 miljard USD
  • Cardano (ADA) – 1,86 miljard USD
  • NEAR Protocol (NEAR) – 1,7 miljard USD
  • Ripple (XRP) – 1,67 miljard USD
  • Zillinq (ZIL) – 1,66 miljard USD

Hopelijk heb je nu een goed idee van welke cryptomunten het goed doen op de globale markt, en welke dus een mogelijke investering waard zijn.