WordPress vs. Magento 2: welke is beter?

Als je op zoek gaat naar een hostingprovider voor je website, zul je zien dat je voortaan veel keuze hebt in soorten webhosting. Het meest bekend is bij veel mensen WordPress, dat komt mede doordat je hier ook een gratis blog op kunt hosten. Er zijn dus veel mensen die dit voor hun hobby gebruiken en de overstap naar professionele hosting maken met iets wat bekend is. Maar er zijn ook genoeg alternatieven op de markt. Zo is Magento 2 de grootste speler op het gebied van e-commerce. Tijd voor een vergelijk: welke van de twee is beter?

Waar ga je webhosting voor gebruiken?

Magento 2 hosting schaf je aan als hosting voor webshops. Er gingen je al aardig wat grote namen voor, zo werkt de webshop van ANWB, Babypark en Flinders op dit platform.

WordPress is daarentegen ontwikkeld als Content Management Systeem, oftewel een platform waarop je websites kunt bouwen voorzien van heel veel content. Door middel van een plugin zoals WooCommerce kun je hier ook een webshop op laten draaien, maar daar is het systeem dus in eerste instantie niet voor gebouwd.

Gebruiksgemak

WordPress kan vrijwel iedereen gebruiken, het is vrij gemakkelijk in gebruik. Doordat het open source is, kan iedereen plugins ontwikkelen en kun je het platform dus personaliseren zoals je wil. Bovendien zijn er veel gebruikers en kun je dus, als je ergens niet uit komt, vrij gemakkelijk hulp vragen.

Magento 2 daarentegen vereist heel specifieke kennis. Tenzij je die kennis hebt, zul je dus de inrichting en het beheer veelal uit handen moeten geven aan een webdeveloper. En die lijken vrij schaars te zijn…

Kosten

Magento 2 is dus complex. Dat betekent ook dat het veel resources vraagt en daardoor een vaak duurder hostingpakket nodig heeft. Daarnaast is het inrichten en beheren van een Magento 2 webshop een klus die veel kennis vereist, die je dus vaak in zult moeten huren. En aangezien die hulp schaars is, zal dat ook kosten met zich meebrengen.

WordPress is een licht pakket en dus vaak goedkoper in hosting. Daarnaast is er weinig specifieke kennis vereist waardoor de kosten voor inrichting en beheer vaak lager zullen zijn.

Wat is beter?

Magento 2 is absoluut de beste keuze als je een serieuze webshop op wil zetten. De kosten die er dan bij komen, zijn onderdeel van het grotere plan. Met de keuze voor Magneto 2 ben je wel in één keer klaar, ook voor de toekomst. Het is dan ook een zeer professioneel pakket.

Ben je op zoek naar een pakket waarmee je vooral een website kunt bouwen en kunt voorzien van mooie content als blogs, dan is WordPress voor jou het beste. Mocht je daarnaast, of later, een kleine webshop op gaan zetten, kan dat ook nog prima met WordPress. De twee grootste voordelen zijn het gebruiksgemak en de kosten. Bovendien, mocht je webshop groter worden, kun je altijd nog kiezen om je webshop om te zetten naar Magento 2 hosting, waardoor je direct grote stappen zet richting professionalisering van je business.