Maak je thuiskantoor tot een succes

Thuiswerken is tegenwoordig een bekend begrip. Veel startende ondernemers beginnen met een kantoor aan huis, omdat dit makkelijk en goedkoop is. Er kleven dan ook veel voordelen aan thuiswerken, maar ook nadelen. Zoals je gezin of huishoudelijke taken die voor afleiding zorgen. Hoe zorg je er dan voor dat je al je gestelde doelen aan het einde van de dag hebt bereikt? Wij zochten uit hoe je jouw thuiskantoor tot een succes maakt.

Creëer je eigen werkplek

Als je veel thuiswerkt, is het belangrijk om ergens een fijne werkplek te creëren. Eerst bepaal je de locatie van je kantoor. Werk je aan de keukentafel of heb je een aparte ruimte in huis waar je kan werken? Als je geen aparte ruimte hebt, kan je werken met een roomdivider. Zo zorg je ervoor dat je in de woonkamer toch minder snel wordt afgeleid door externe factoren. Als je wel een aparte ruimte hebt, maak deze dan helemaal naar jouw eigen smaak. Zet een handig bureau neer met een fijne bureaustoel en zorg ervoor dat je al je spullen bij de hand hebt.

Licht in je kantoor

Een werkplek met voldoende daglicht is ontzettend belangrijk. Naast dat het een eis is van de Arbowet om voldoende daglicht in je kantoor te hebben, is het ook beter voor je energiepeil. Genoeg daglicht en frisse lucht zorgen ervoor dat je beter werkt. Bij direct zonlicht is het wel nodig om binnenzonwering aan te schaffen, zodat je geen hinder ervaart van reflecties op je beeldscherm. Denk dus aan goede raamdecoratie bij de inrichting van je kantoor. Kies bijvoorbeeld voor plissegordijnen top down bottom up of jaloezieën. Met jaloezieën bepaal je zelf de mate van lichtinval met de stand van de lamellen. Zit je aan de straat en wil je wat meer privacy? Dan zijn shutters handig voor jouw thuiskantoor. Ook zijn zonwerende rolgordijnen een uitstekende optie

Alles bij de hand

Het belangrijkste in je kantoor is dat je er alles kan vinden om prettig te kunnen werken. Denk aan genoeg stopcontacten en verlengsnoeren. Een printer of scanner voor al je kopietjes. Maar ook alle kleine dingen zoals pennen, schriften, mappen, nietmachines, paperclips en plakband. Daarnaast is een opbergkast een must in je kantoor. Zo kan je al je rommel kwijt zonder erdoor afgeleid te raken. En dan als laatste tip: breng wat natuur in je kantoor zoals planten. Dit zorgt voor extra zuurstof en een betere werkomgeving.