Bekendste internet criminelen ter wereld

Misdaad loont niet zegt men. Toch gaan er jaarlijks miljarden euro’s verloren aan cybercriminelen en internetcriminelen. We bespreken graag de bekendste internetcriminelen met je in dit artikel. De overheid en de mensen voelen zich vaak machteloos. Het is een moeizame taak om alle internetcriminelen vast te leggen en te identificeren. Het gaat echter steeds beter door de verschillende taskforces welke er allemaal zijn. Laten we je snel meer vertellen over de bekendste internetcriminelen.

Albert Gonzalez, 14 jaar oud

Hij was 14 jaar oud toen hij NASA hackte en op school door de FBI werd opgehaald.

Maar dit was slechts het begin. Vanaf ongeveer 2006 was Gonzalez betrokken bij een reeks hacking-misdaden, waarbij hij opnieuw krediet- en bankpasgegevens stal. Vóór zijn arrestatie in 2008 slaagde hij erin miljoenen dollars te stelen, die hij gebruikte voor weelderige feesten en hotels. Onder de beoogde bedrijven waren TJX, Heartland Payment Systems en Citibank. Hij ging uiteindelijk voor 20 jaar naar de gevangenis.

Roman Seleznev, 3700 financiele instellingen

Hij heeft meer dan 500 bedrijven en 3700 instellingen in de VS gehackt. Hij verkocht informatie online aan anderen en heeft hiermee tientallen miljoenen euro’s verdiend. Het waren vaak kleine bedrijven, waarbij een bedrijf failliet ging. Hij zit nog vast en komt vrij als hij 53 jaar oud is.

Kevin Mitnick, niet voor het geld

Een zeer bekende cybercrimineel. Hij is niet gemotiveerd door winst. Hij doet het gewoon voor zijn plezier. Zo maakte hij een hack op het transportsysteem toen hij 12 jaar oud was in Los Angeles. Hierdoor kon hij vervolgens gratis door de hele stad reizen. Hij deed hetzelfde om gratis langeafstands gesprekken te voeren. Ook kreeg hij toegang tot geheime informatie. Hij deed het met social engineering en met telefoon phreaking. Het was slechtst het begin voor hem. Hij kwam in de problemen toen hij ongeautoriseerde toegang tot netwerken kreeg. Hij werd veroordeeld voor een jaar gevangenisstraf. Hij stal een miljoen euro aan software. Toen hij vrijkwam hackte hij de voicemail computers van Pacific Bell. Opnieuw werd hij gearresteerd, nadat hij een tijdje gevlucht was. Hij ging toen vijf jaar de gevangenis in. De rechters waren bang dat hij nucleaire raketten kon afvuren en moest daarom een deel van zijn straf in solitaire opsluiting zitten. In 2000 is hij vrijgelaten. Nu is hij een cybersecurity expert.

Michael Calce, een Miljard euro schade

In 2000 lanceerde hij een spraakmakende aanval op bedrijven als Dell, EBay, CNN en ook Yahoo en Amazon. Hij richtte zich op websites van bedrijven. Het veroorzaakte een schade van een miljard euro. Hij was slechts 15 jaar oud en kreeg een straf van acht maanden open voogdij met proeftijd en een kleine boete. Ook waren er beperkingen voor zijn internetgebruik. Nu heeft hij een boek geschreven en een eigen cyber beveiligingsbedrijf welke samenwerkt met HP.

Max Butler, creditcards

Hij heeft meerdere keren een misdaad gepleegd. Hij heeft in 1998 websites van de overheid (in Amerika) gehackt. Hij kreeg een straf van anderhalf jaar. In 2003 stal hij creditcard informatie. Hij stal miljoenen creditcardnummers en totaal aan 86 miljoen dollar. Hij kreeg een straf van 13 jaar. Hij komt binnenkort vrij.