De reden waarom je een VPN zou moeten installeren

Een VPN, of Virtual Private Network, is een softwaretool die je kunt installeren op je computer, smartphone of tablet. Een VPN verbindt je via een versleutelde tunnel met een server in een ander land, waardoor het lijkt alsof je daar fysiek bent. Dit heeft talloze voordelen, die we in deze tekst zullen behandelen. Zoals je zult zien, is het installeren van een VPN een slimme zet voor iedereen die online gaat.

Privacy

Een van de belangrijkste redenen om een VPN te gebruiken is om je online privacy te beschermen. Als je online bent, laat je allerlei sporen achter die anderen kunnen volgen. Denk aan websites die je bezoekt, zoektermen die je intypt en videoclips die je bekijkt. Dit gegevensverkeer is niet altijd versleuteld, wat betekent dat het voor anderen te intercepteren is. Door een VPN te gebruiken, versleutel je al het gegevensverkeer dat via je device verloopt. Dit betekent dat anderen niet kunnen zien wat je online doet. Zo blijft je online privacy behouden.

De beste VPNs zullen je privacy verder beschermen door geen logs bij te houden van je online activiteiten. Zo kunnen ze niet aan derden overhandigd worden, zoals aan overheden of aan aanbieders van gratis VPN-diensten die geld verdienen aan het verkopen van je gegevens.

Toegang tot geblokkeerde websites

In sommige landen zijn bepaalde websites geblokkeerd. Denk aan sociale media, video-on-demanddiensten of politieke websites. Door een VPN te gebruiken, kun je toch toegang krijgen tot deze websites. Door je te verbinden met een server in een land waar deze websites wel toegankelijk zijn, kun je de blokkades omzeilen. Zo kun je toch genieten van al het online aanbod, ongeacht waar je bent.

Bescherming op openbare wifi-netwerken

Openbare wifi-netwerken, zoals die in winkels, hotels, cafés en luchthavens, zijn handig, maar ook onveilig. Als je op zo’n netwerk inlogt, kunnen anderen gemakkelijk meekijken met wat je online doet. Hackers kunnen bovendien gemakkelijk toegang krijgen tot je device als je verbonden bent met het netwerk. Door een VPN te gebruiken, versleutel je al het gegevensverkeer dat via het openbare netwerk verloopt. Zo blijft je online activiteit privé en ben je beschermd tegen hackers.

Veiligheid op het werk

Soms moeten werknemers op afstand werken, bijvoorbeeld vanuit huis of vanuit een hotel. In dat geval moeten ze verbinding maken met het bedrijfsnetwerk. Als ze dit doen via een openbaar wifi-netwerk, zoals in een hotel of café, lopen ze hetzelfde risico als hierboven beschreven. Door een VPN te gebruiken, kunnen ze veilig verbinding maken met het bedrijfsnetwerk, zonder dat hun online activiteiten in de gaten gehouden kunnen worden.

Voordelen voor reizigers

Reizigers kunnen ook baat hebben bij een VPN. Als ze op vakantie gaan naar een land waar bepaalde websites geblokkeerd zijn, kunnen ze dankzij een VPN toch toegang krijgen tot hun favoriete websites en apps. Ook kunnen ze via een VPN de prijzen van vliegtickets en hotels vergelijken, zonder dat de aanbieders dit kunnen zien en de prijzen daarop aanpassen. Zo kunnen ze profiteren van de beste deals.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken waarom het installeren van een VPN een slimme zet is voor iedereen die online gaat. Een VPN beschermt je privacy, geeft je toegang tot geblokkeerde websites, beschermt je op openbare wifi-netwerken en biedt veiligheid op het werk. Bovendien kunnen reizigers er ook voordeel uit halen. Als je op zoek bent naar een VPN, let dan goed op welke dienst het beste bij jouw behoeften past. De beste VPNs bieden een goede combinatie van snelheid, beveiliging, gebruiksvriendelijkheid en betaalbaarheid. Zo kun je online gaan met vertrouwen, wetend dat je beschermd bent.