Een blog starten, hoe doe je dat?

Als je zoekt naar alternatieve manieren om een inkomen te genereren, dan kom je vaak de suggestie tegen om een blog te starten. Bloggen kun je overal ter wereld doen, dus het is een ideale manier om geld te verdienen als je bijvoorbeeld aan het reizen bent. Zou je graag willen starten met bloggen maar weet je niet goed hoe je dat aan moet pakken, dan kun je hieronder een aantal tips vinden om te beginnen met bloggen en tips om een inkomen ermee te genereren. 

 

Ga over een onderwerp bloggen wat je werkelijk interessant vindt

Het lijkt aantrekkelijk en makkelijk om over een onderwerp te gaan bloggen wat populair is, zoals cryptovaluta. Maar als je dat onderwerp helemaal niet interessant vindt dan zal het je veel moeite kosten om elke week een nieuw artikeltje te posten. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker om een onderwerp te kiezen wat je echt interessant vindt en waar je zonder al te veel moeite meer dan tien ideetjes voor een blogpost voor kunt bedenken. Bovendien zal de blogpost ook veel authentieker overkomen, waardoor mensen het blog eerder zullen gaan volgen.

 

Bedenk categorieën voor je blogposts en maak een planning 

Het gaat een keer gebeuren dat je niet weet waar je over moet bloggen. Dat is heel normaal, want iedereen die schrijft heeft weleens last gehad van een writersblock. Je kunt een writersblock niet helemaal voorkomen, maar het helpt als je categorieën bedenkt voor de blogposts die je gaat schrijven. Wil je bijvoorbeeld een blog over reizen beginnen, dan kun je bijvoorbeeld een categorie bedenken als ‘leuke plekken om naartoe te gaan’. Die categorieën kunnen je helpen om nieuwe onderwerpen te bedenken als je het even niet meer weet. Het helpt ook om een planning te maken met welke blogposts je op welke dag wilt schrijven en wanneer je ze online zet. Het maken van categorieën en een planning geeft je structuur waardoor het bloggen makkelijker zal zijn vol te houden. 

 

Zoek uit wat je doelgroep interessant vindt en welke zoekwoorden ze gebruiken

Als je geld wilt verdienen met bloggen dan moet je ergens over schrijven wat mensen ook willen lezen. Je moet dan eerst weten wie die mensen zijn die jouw blog interessant zouden kunnen vinden en wat hen specifiek interesseert. Wat je doelgroep interessant vindt, kun je ontdekken door een zoekwoordanalyse te doen. Je gebruikt daarvoor online tools als Google Ads zoekwoordplanner of Ubersuggest om te zien welke woorden mensen intypen in een zoekmachine als ze ergens naar op zoek zijn. Schrijf je over reizen en zie je dat veel mensen de combinatie van zoekwoorden reizen en kinderen intypen, dan zou dat een onderwerp voor een blogpost kunnen zijn wat je doelgroep interessant vindt. 

 

Zorg ervoor dat jouw blog zo hoog mogelijk bij Google in de zoekresultaten voorkomt

Je wilt natuurlijk dat mensen je blog gaan lezen als je er geld mee wilt verdienen, maar dan moeten ze het wel kunnen vinden. Je kunt de vindbaarheid van je blog vergroten door aan linkbuilding te doen. Google vindt namelijk dat jouw blog relevant is als veel andere websites een link hebben naar jouw blog. Met linkbuilding vergroot je het aantal links dat naar jouw blog verwijst. Linkbuilding doe je bijvoorbeeld door teksten te plaatsen op een andere website die een link bevat naar jouw blog. En je kunt het bouwen van links ook uitbesteden, dan kun je je volop concentreren op teksten schrijven voor jouw eigen blog.