Let hierop bij het aanschaffen van hosting: verborgen kosten

Voordat je een nieuwe website wilt maken, is het belangrijk om na te denken over de kosten. Je kunt een website natuurlijk zelf maken. Maar als je het laat uitbesteden dan heb je hier de eerste kosten. Webhosting is namelijk niet gratis. Je betaalt een bedrag zodat de website ook daadwerkelijk kan gaan lopen. Dit noemen we webhosting. Er zijn aanbieders die voor heel weinig geld dit voor je kunnen doen. Maar is het bedrag wel zo laag als dat ze zeggen? We leggen het je uit!

Als webhosting-partij moeten ze je jouw duidelijkheid geven in de kosten. Toch zijn er nog verborgen kosten, die achteraf ervoor kunnen zorgen dat deze webhosting toch niet de allergoedkoopste is. En als ondernemer ben je toch vaak op zoek naar plekken waar je kunt bezuinigen. Dus wil jij de pakketten gaan vergelijken van goedkope webhosting? Heel goed. Dit zijn de punten waar je op moet letten.

  1. Algemene kosten

Ieder pakket heeft natuurlijk een prijs. De prijs wordt vermeld op de website of in een folder. Het kan zijn dat je het jaarlijks betaald of het bedrag in één keer. Dit bedrag zal niet direct veranderen, wellicht zal het jaarlijks wat omhooggaan als je niet besluit over te stappen naar een andere partij.

  1. Opstartkosten

De opstartkosten worden ook wel de setup kosten genoemd. Dit is vaak een eenmalig bedrag dat je moet betalen omdat je website nog live gezet moet worden. Ze gaan ervoor zorgen dat jouw website gereed is en kan gaan draaien. De prijzen voor deze dienst kunnen verschillen. Het lastige is wel dat je het nodig hebt natuurlijk.

  1. Domeinnaam

Belangrijk: is jouw domeinnaam inclusief of exclusief het bedrag? Een domeinnaam is belangrijk voor jouw website. Maar je moet er wel voor betalen, zo zorgen we er namelijk voor dat niet alle domeinnamen ingepikt kunnen worden. Moet dit nog geregistreerd worden? Dan kost je dat nog wat extra op de eindrekening van je nieuwe webhosting-partij en dat maakt de goedkope hosting wellicht niet zo goedkoop meer.

  1. Extra dataverkeer

Hoe goedkoper de webhosting-partij is, hoe groter de kans is dat je moet betalen voor extra dataverkeer. Je mag namelijk niet onbeperkt data-verkeer hebben op je website. Sterker nog, dat bestaat (nog) niet. Dus als je boven de limiet uit komt, dan krijg je te maken met extra kosten. Bijvoorbeeld doordat je een duurder en meer uitgebreid pakket moet kiezen. Daar staat tegenover dat je website goed wordt bezorgd. Dus het klinkt ook wel logisch dat je dan een groter pakket moet nemen, natuurlijk.

Zoals je kunt zien, is het belangrijk dat helder hebt wat jouw behoeftes zijn voor je website. Een goede webhostpartij kan je daarbij helpen, zodat je direct helder hebt hoe je eerste factuur eruitziet en de facturen die daarna volgen. Een goede webhostpartij helpt je ook wanneer er problemen zijn met je website of wanneer er foutmeldingen zijn. Het is dus een goede investering om de juiste partij te vinden.