Hoe veilig zijn smartphones van Apple?

Je smartphone kent al je wachtwoorden, kan bij al je apps en heeft toegang tot een heleboel privacygevoelige gegevens. Van de foto’s in je camerarol tot je digitale bankrekening. Die informatie zou je graag voor jezelf houden en daarom is het belangrijk om bij de aankoop van een nieuwe smartphone te letten op de beveiliging. Hoe veilig is een iPhone bijvoorbeeld?

Laten we maar meteen antwoord geven op die vraag: Apple smartphones zijn relatief veilig. Je kunt namelijk voor een heel groot deel zelf bepalen welke informatie je wel of niet deelt met derden. In het privacybeleid lees je ook dat Apple vindt dat privacy ‘een fundamenteel mensenrecht is’ en dit behoort tot de kernwaarden van het bedrijf. Daarom behoud je voor een groot deel de controle over je gegevens.

Veilige iPhone apps

De standaard apps van Apple zijn daar ook op uitgekozen. Zo zorgt de browser Safari er dankzij een slimme trackingpreventie voor dat adverteerders je niet van website naar website kunnen volgen en kunnen verleiden met allerlei op maat gemaakte advertenties. De gegevens van de Kaarten-app worden niet gekoppeld aan je Apple ID en het besturingssysteem houdt dus niet bij waar je bent geweest. Ook zijn iPhones bijna niet te hacken.

Foto’s, berichten en gegevens van bijvoorbeeld de gekoppelde pinpassen en gemaakte transacties via je Apple Wallet blijven op jouw telefoon staan. Ze worden alleen opgeslagen op het device en niet met Apple gedeeld. Het softwarebedrijf kan jouw gegevens dus ook niet doorverkopen aan derden of gebruiken voor de eigen bedrijfsvoering op zo’n manier dat het hen extra geld oplevert.

Apple verkoopt geen gegevens

Aangezien Apple het voornamelijk moet hebben van de verkoop van smartphones, zoals de iPhone SE2, is dat ook niet zo gek. Zij zijn er bij gebaat om hun klanten tevreden te houden en voelen dus helemaal gene noodzaak om op een andere manier nog iets te verdienen aan jouw gegevens. In het privacybeleid kun je lezen wat ze dan wél met je gegevens doen.

Om ervoor te zorgen dat de veiligheid op orde blijft, zet Apple ook regelmatig systeemupdates klaar. De iOS-software wordt steeds geoptimaliseerd. Eventuele bugs worden eruit gehaald en toepassingen worden verbeterd. Naast het aanscherpen van de veiligheidsmaatregelen kan een update bijvoorbeeld ook betrekking hebben op een langere gebruiksduur, foutoplossingen en nieuwe functies.

De Consumentenbond stelt dat Apple zelfs zó veel aandacht besteedt aan de kwaliteit, veiligheid en goede zeden van het besturingssysteem dat het de mogelijkheden voor de gebruiker wel dreigt te beperken. Dat lijkt behoorlijk mee te vallen. De keuze in het aantal apps is misschien niet eindeloos. Maar iOs heeft ook een heleboel eigen applicaties die dat goed maken.

Tips veiligheid iPhone

Nog een aantal tips om de veiligheid van je iPhone verder te optimaliseren op een rij.

1. Tweestapsverificatie instellen

Stel een tweestapsverificatie in op je Apple smartphone. Dit is een extra stap die je moet doorlopen om te kunnen inloggen. Zo moet je naast je gewone wachtwoord bijvoorbeeld ook nog toestemming geven met een ander apparaat. Niet super praktisch, maar wel super veilig. Ga naar je Apple ID-accountpagina en klik onder het kopje ‘Tweestapsverificatie’ op ‘Aan de slag’ om dit in te stellen.

2. Apps toegang tot je data ontzeggen

Hoewel Apple er alles aan doet om jouw gegevens te beschermen, kun je nog wel zelf apps downloaden die minder zorgvuldig met jouw data omgaan. Er zijn bijvoorbeeld apps die toegang vragen tot jouw agenda of contacten. Ga naar de Instellingen-app, veeg naar beneden en klik op een app om te zien welke verbinding zij maken met andere apps. Deze kun je aan- en uitschuiven als je instellingen wilt veranderen.

3. Geen meldingen op vergrendelscherm vertonen

Veel notificaties komen op je vergrendelscherm te staan, zodra je ze binnen krijgt. Dat kan handig zijn, maar erg privacyproof is het niet. Gluurders geen kans geven? Ga dan via je Instellingen naar ‘Berichtgeving’ en schakel per app de optie ‘Toon voorvertoning’ uit. Lukt het niet op deze manier, dan kun je het vaak rechtstreeks via de instellingen van de betreffende app doen.

4. Cookies en reclametracking

Zoals eerder al aangegeven is Safari vrij trackingpreventief. Maar op sommige devices gaat het blokkeren van trackers en cookies niet vanzelf. In dat geval kun je via de Instellingen-app naar Safari, Privacy en Reclame. Daar kun je de optie ‘Beperk reclametracking’ activeren. Handig, hè?