Gevaren van openbare WI FI op een rijtje

In het moderne tijdperk waarin we leven is cybercriminaliteit bezig aan een gigantische opmars. In dit artikel vind je daarom bruikbare informatie over de gevaren van openbare WI FI.

Voor criminelen en oplichters biedt de toegang tot openbare wifi een ideale kans om hun duistere praktijken uit te voeren. Inmiddels is het de hoogste tijd om eens wat duidelijker op deze moderne vorm van criminaliteit in te zoomen. Check onze VPN gids biedt vaak al een uitstekende oplossing tegen deze vrom van criminaliteit. Hopelijk zorgt de tekst hieronder voor wat meer duidelijkheid omtrent de gevaren en risico’s van openbare WI FI.

Waarom is het gebruik maken van openbare WI FI zo gevaarlijk?

Wat openbare wifi zo gevaarlijk maakt is vrij eenvoudig te verklaren. In principe zijn er twee belangrijke factoren die hierin een grote rol spelen. Als gebruiker van een openbare wifi-hotspot ben je vooral kwetsbaar door factoren als:

  • Slechte router configuraties
  • Gebrek aan een sterk wachtwoord

Stel dat een hacker uit is op het stelen van je persoonsgegevens, dan zijn wifi-hotspots op openbare plekken ideale locaties om deze gegevens op te sporen zonder daarbij opgemerkt te worden.

Dankzij de eindeloze stroom aan voorbijgangers kunnen hackers ongestraft hun gang gaan. Zo kunnen ze vaak al binnen een paar minuten meegluren naar vertrouwelijke informatie op het apparaat van iemand anders. Hiervoor dient alleen de smartphone of laptop van degene verbonden te zijn met het onbeveiligde wifi-netwerk.

De meeste slachtoffers merken niet eens dat hun smartphone is overgenomen door een hacker. Soms bekijkt zo’n cybercrimineel alleen je browsergeschiedenis. In het ergste geval stelen ze binnen no-time je persoonsgegevens, wachtwoorden en bankgegevens. Je kunt dit soort aanvallen vrij makkelijk omzeilen door bijvoorbeeld onze VPN gids te raadplegen.

Welke gevaren kent een openbare wifi-hotspot

Er zijn diverse cyberaanvallen die vanuit onveilige wifi-netwerken kunnen plaatsvinden. Hieronder staan de meest gevaarlijke kort op een rijtje.

1. Man in the middle

Één van deze gevaren wordt ook wel een ‘man-in-the-middle’ aanval genoemd. Hiermee onderscheppen hackers kleine pakketjes data terwijl deze onderweg zijn tussen twee slachtoffers.

Hacken kunnen zo bijvoorbeeld alle berichten tussen twee personen lezen, terwijl de slachtoffers denken dat ze veilig met elkaar in gesprek zijn. Dit soort incidenten zijn nog vrij onschuldig. Het kan namelijk nog veel erger aflopen bij zo’n cyberaanval.

Stel dat iemand met zijn smartphone een bepaalde website wilt bezoeken, dan onderschept de hacker dit verzoek. Vervolgens stuurt de hacker ze door naar een nepsite die vrijwel identiek is aan de ‘echte’ website. Hierbij gaat het veelal om websites van banken, e-mailproviders en overheidsinstanties.

Zodra de nietsvermoedende slachtoffers hun vertrouwelijke gegevens invoeren, verdwijnen deze regelrecht in handen van de cybercrimineel.

2. Neppe WI FI punten

Hier zet een hacker een wifi-hotspot op die er veilig en vertrouwd uitziet. Meestal herken je zo’n netwerk door woorden als ‘Gratis WIFI’ of ‘Geen wachtwoord nodig’. Proberen deze netwerken zoveel mogelijk te vermijden.

Wil je toegang tot de openbare wifi in een winkel, restaurant of andere eetgelegenheid? Dan hebben ze bijna altijd een WI FI wachtwoord voor hun gasten.

3. Snuffelen en snuiven

Met behulp van software kunnen hackers alle gegevens inzien die zich binnen het netwerk verplaatsen. Ze houden zo precies in de gaten wat je online allemaal uitspookt. Zo checken ze vaak de geschiedenis van je browser, stelen je inloggegevens en jatten zo soms zelfs de meest vertrouwelijke informatie of torenhoge geldbedragen.

Reken af met de gevaren van openbare WI FI

Je kunt natuurlijk vrij makkelijk afrekenen met de meeste gevaren van openbare WI FI. Door hier simpelweg ver vandaan te blijven en daarvoor in plaats gewoon je mobiele data te gebruiken. Heb je echter geen enkele andere mogelijkheid, dan volgen hier een paar bruikbare tips om je persoonlijke informatie tegen cyberaanvallen te beschermen.

Controleer altijd de naam van het wifi netwerk: controleer bij het verbinden met een wifi-hotspot in een restaurant of hotel altijd de naam van het netwerk. Vraag desnoods een medewerker. Let er bovendien goed op dat cybercriminelen nep-hotspots aanmaken met namen die er meestal behoorlijk betrouwbaar uitzien.

Bezoek geen gevoelige websites: probeer op een openbare wifi-netwerk geen bezoekje te brengen aan websites waarbij je gevoelige gegevens moet invoeren. Je kunt beter niet inloggen op je social media accounts en geen geld overboeken.

Gebruik een VPN: een betrouwbare VPN zorgt ervoor dat je verbindingen altijd privé zijn. Zo blijven je persoonlijke gegevens uit handen van hackers en andere cybercriminelen.