Heb jij een eigen bedrijf? Bijvoorbeeld omdat je werkzaam bent als tekstschrijver, jurist of omdat je een eigen sportschool runt? Dan begrijp je als geen ander dat een website belangrijk is. Maar een website door een communicatiebureau of web developer laten maken, kost een hoop geld én je hebt daardoor afhankelijk van een externe partij. De oplossing? Gebruikmaken van een gratis platform. In de blog vertellen we jou meer over gratis website platforms
Gratis website maken? Dat klinkt misschien niet ideaal. Dat komt omdat we vaak denken dat gratis niet goed is. Gratis is niet veilig, onvolledig en niet professioneel. Maar vandaag de dag geldt dat niet meer voor het maken van een website. Er zijn namelijk een aantal platforms waar je heel goed gebruik kunt maken van de gratis versie.
Dit zijn momenteel de beste gratis website platforms:
- JouwWeb – als beginner kun je al in een paar stappen je eigen website online hebben staan en dat is inclusief een gratis .nl-domeinnaam.
- Square – het opzetten van bijvoorbeeld een webshop is heel eenvoudig
- WordPress – je kunt van heel veel plugins, tools en thema’s gratis gebruikmaken
- Wix – hiermee bouw je heel gemakkelijk je website op door middel van drag and drop
- Joomla – weet functionaliteit en flexibiliteit optimaal te combineren
Welk platform past bij mijn onderneming?
WordPress staat bijvoorbeeld bekend om zijn optimale blog-templates, maar de afgelopen jaren weten ze ook steeds meer maatwerk te integreren in hun websites. Jij kan hier al snel gratis de vruchten van plukken. Wix is een heel simpel systeem waardoor eigenlijk iedereen wel een website kan bouwen. Welk platform bij jou past is dus lastig te zeggen. Het ligt aan jouw technische vaardigheden, kennis en wat voor soort website je nodig hebt. Het enige antwoord hierop is dan ook: je moet even flink in alle platforms duiken om te ontdekken welke bij jou past!
Wanneer ga je betalen voor je website?
Het kan natuurlijk zijn dat jouw bedrijf groeit en dat je daardoor tegen het plafond van de gratis websites loopt. Je kunt dan heel gemakkelijk investeren in de website die je al hebt, waardoor je gebruik kunt maken van betalende functies. Zo hoef je niet helemaal weer opnieuw te beginnen met het bouwen van een website.
Wat zijn de voordelen van het zelf bouwen van een website?
Door zelf tijd en energie te steken in het bouwen van je website, leer je alles over jouw website. Je weet hoe je straks een blog kunt plaatsen, foto kunt vervangen en hoe je bijvoorbeeld de agenda kunt bijwerken. Dit scheelt je onderaan de streep op den duur tijd en geld!
Zitten er ook nadelen aan het zelf bouwen van een website?
Er zit natuurlijk ook een randvoorwaarden aan het zelf bouwen van een website. Zo moet je wel bekend zijn met een platform of ten minste tijd erin willen steken. Alles is te vinden op bijvoorbeeld Youtube. Zelf een website bouwen duurt dus wel wat langer dan wanneer je het uitbesteed. Maar alles is te leren en veel gratis website platforms zijn zeker niet heel ingewikkeld om gebruik van te maken!