Je brein uitdagen online: zo doe je dat

We weten natuurlijk allemaal dat de hersenen getraind kunnen worden en in die zin net zo werken als andere soorten spieren. Het is dus belangrijk om ze regelmatig te trainen zodat je je geheugen en rationeel cognitief vermogen zo optimaal mogelijk te stimuleren. Als je je brein wil blijven uitdagen, hoe kan je dat op een zo optimaal ogelijke manier doen? Bijvoorbeeld door het internet te gebruiken? Wij geven tips.

Lezen en schrijven

Naast dat je van non-fictie boeken veel nieuwe dingen kunt leren, daagt lezen je brein ook uit. Door de verwerking van woorden en het nadenken over de zinnen stimuleer je ook je eigen creatieve vermogen en wordt je tegelijkertijd uitgedaagd om zelf makkelijker nieuwe zinnen te vormen. Dat brengt ons op het volgende punt: door zelf te schrijven daag je je brein ook uit mom actief na te denken over het vormen van woorden en zinnen. Daarom is schrijven ook zeker aan te raden, al is het wel fijn om dat op een goed programma te doen.Vaak worden laptops al wel geleverd met een bepaald standaardprogramma, maar hier kun je niet genieten van dezelfde features als bijvoorbeeld bij microsoft office 2021.

Braintrainer

Online vind je ook allerlei verschillende trainingen om je brein uit te blijven dagen en te blijven trainen. Hier vind je bijvoorbeeld testen zoals de Stroop-task, waardoor je verschillende soorten woorden leest met een andere kleur. Denk bijvoorbeeld aan het woord ‘blauw’ die weergeven wordt in een groene kleur en het wordt ‘rood’ wat juist wordt weergegeven in een rode kleur. Heb je deze test nog nooit geprobeerd, dan is dat zeker de moeite waard. Door de discrepantie in kleuren en woorden is het namelijk heel moeilijk m je te blijven focussen op de inhoud van het woord in plaats van de vorm.

brown brain decor in selective-focus photography

Quizzen

Vooral je algemene kennis kun je erg makkelijk verbeteren door veel quizzen te doen en te proberen hier iets van te onthouden. Dit verbetert vooral je crystallized intelligence, de algemene kennis die je bezit. Je kunt dit soort quizzen op televisie kijken door bijvoorbeeld het programma De Slimste Mens te volgen, maar er staan ook talloze programma’s online waarbij je zelf quizzen kunt spelen, zoals bij veel verschillende games. Vaak kun je het ook tegen je vrienden opnemen en het competitie-element zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. Zorg echter wel dat je de juiste software hebt, zoals windows 11, omdat niet elk spel qua software aansluit op elk besturingssysteem.

Beweging

Je hersenen gezond houden door te bewegen, zou een boodschap zijn die we vaker zouden moeten horen. Professor Erik Scherder van de VU Amsterdam zet zich al jaren in om het grote publiek kennis te laten maken met deze boodschap en zelf ook meer te gaan bewegen. Door elke dag minstens ene half uur intensief te bewegen, zou je je brein al voldoende beweging bieden.

Wordfeud

Als je wel graag je brein zou willen trainen, maar liever niet het gevoel wil hebben dat je er heel hard voor moet werken, dan zou je dit ook kunnen doen door middel van het spelen van Wordfeud. Zo kun je het opnemen tegen je familie en vrienden en train je, naast het spelen van een spel, ook je hersenen.