Bitcoin en Ethereum: dit zijn de verschillen

Bitcoin en Ethereum zijn beiden cryptovalute, gebaseerd op blockchain technologie. De waardes veranderen steeds, dus het is zeker interessant om de Bitcoin koers en Ethereum koers in de gaten te houden als je besluit om aan de slag te gaan met dit digitale geld. Er zijn wel wat verschillen tussen deze twee te benoemen. We vertellen je er in dit artikel meer over.

Bitcoin

De naam Bitcoin laat bij de gemiddelde mens wel een belletje rinkelen, maar lang niet iedereen weet precies wat het is. Bitcoin is de allereerste cryptomunt en ook nog eens de eerste die de blockchaintechnologie populair maakte. In 2008 deed een anoniem persoon onder de naam Satoshi Nakamoto, de allereerste transactie.

Blockchaintechnologie is lastig om te kraken en er kan dus eigenlijk niets gemanipuleerd of gestolen worden. Dit maakt het gebruik van Bitcoin veilig voor iedereen. Alle computers die deel uit maken van het gedecentraliseerde netwerk moeten het eens zijn over de voorwaarden van een transactie. Dit houdt in dat er dus bevestigt moet worden dat iemand die een transactie doet, de rechtmatige eigenaar is van de valuta. Om dit alles te controleren maakt men gebruik van speciale Bitcoin miners. Deze controleren of alles op de juiste manier gaat. Zij ontvangen hiervoor een miner fee, welke voor rekening komt van degene die de transactie verstuurd. De ontvanger hoeft hier niets voor te betalen.

Ethereum

Ethereum heeft voor de start goed gekeken naar de manier hoe Blockchaintechnologie werd gebruikt door Bitcoin. Om het toch net een beetje anders te doen, begon men na te denken over hoe het verder ingezet zou kunnen worden, naast dat het alleen gebruikt zou worden als valuta. Men ontwikkelde Ether, een gemeenschappelijke munt, te besteden op hun eigen platform. Een betrouwbare valuta, volgens de al bestaande protocollen.

Ether wordt eigenlijk op dezelfde manier gemijnd als Bitcoin. De Ethereum miners kunnen een vergoeding vragen voor het bevestigen van een transactie. Er is geen limiet aan de hoeveelheid Ether die kan worden vrijgegeven. Ether kan alleen worden gebruikt in het Ethereum netwerk. Andere erkende valuta zoals Bitcoin kunnen hier echter niet worden gebruikt.

Ethereum is een stuk sneller dan Bitcoin. Je moet hier echt denken aan seconden in vergelijking tot minuten. Daarnaast werken ze met Smart Contracts, wat een manier is om contracten automatisch te laten ondertekenen. Zodra twee overeenkomende partijen voldoen aan bepaalde eisen, kan er een Smart Contract worden ingezet. Er hoeft dus geen derde partij bij te komen om alles te verifiëren. Dit alles gaat door middel van de Blockchain technologie. De gemaakte afspraken worden inzichtelijk voor beide partijen en er is dus geen notaris oid nodig. Dit scheelt tijd en geld!